Маркшейдерський супровід внутрішнього відвалоутворення та рекультивації земель при відтворенні природних форм рельєфу - Бубнова, О.А. (Геотехнічна механіка, 2018)
Показано, що при переході від внутрішнього відвалоутворення до рекультивації із відтворенням природних форм рельєфу виникає необхідність у маркшейдерському супроводі, оскільки за прийнятою технологією необхідно створити певні форми рельєфу у визначених місцях та із заданими параметрами. Оскільки відтворення рельєфу передбачається на великій площі, то найбільш раціональним є застосування аерофотозйомки, яка дозволяє за короткий час отримати актуальну інформацію про існуючий рельєф поверхні. Для зменшення вартості і строку проведення робіт пропонується аерофотозйомку проводити з безпілотних літальних апаратів (БПЛА), обладнаних цифровими фотокамерами і GPS-апаратурою. В роботі наведено переваги сучасного аерофотознімального обладнання та виконано аналіз існуючих моделей. Запропоновано тип БПЛА, який найбільш відповідає завданням аерофотозйомки. Показано, что при переходе от внутреннего отвалообразования к рекультивации с воспроизведением природных форм рельефа возникает необходимость в маркшейдерском сопровождении, поскольку по принятой технологии необходимо создать определенные формы рельефа в определенных местах и с заданными параметрами. Поскольку восстановление рельефа предполагается на большой площади, то наиболее рациональным является применение аэрофотосъемки, которая позволяет за короткое время получить актуальную информацию о существующем рельефе поверхности. Для уменьшения стоимости и срока проведения работ предлагается аэрофотосъемку проводить с беспилотных летательных аппаратов (БПЛА), оборудованных цифровыми фотокамерами и GPS-аппаратурой. В работе приведены преимущества современного аэрофотосъемочного оборудования и выполнен анализ существующих моделей. Предложен тип БПЛА, который наиболее соответствует задачам аэрофотосъемки. It is shown that, while transiting from internal dumping to reclamation with creation of natural relief shape, surveying supervision is needed since, according to the adopted technology, it is necessary to reclamate certain shape of relief in certain locations and with given parameters. Since relief reclamation should be performed on great territory, the most rational is to use aerosurveying. In order to reduce cost of the works, it is proposed to perform aerial aerosurveying from unmanned aerial vehicles (UAVs) equipped with digital cameras and GPS equipment. Advantages of the modern aerosurveying equipment and analysis of existing models are presented in this paper, as well as the most suitable for the aerosurveying type of UAV is proposed.