Про один метод оцінки вантажоспроможності металополімерного анкеру від впливу його параметрів - Ларіонов, Г.І.; Ларіонов М.Г. (Геотехнічна механіка, 2018)
В роботі розглянуто застосування точкової оцінки результатів, отриманих чисельними методами. Результат точкової оцінки являє собою аналітичний вираз у вигляді добутку незалежних функцій однієї змінної. Вираз застосовується для аналізу поведінки функції в околиці досліджуваної точки. Як модельні, для демонстрації запропонованого методу розглянуті завдання про подання ряду елементарних функцій з оцінкою їх похибок. Наведено приклад використання зазначеного підходу до технічного завдання. Зроблено висновок про можливість застосування зазначеного підходу до вирішення важливої наукової проблеми визначення кроку розстановки анкерів з урахуванням механізму передачі в системі «анкер-яка фіксує суміш-гірська порода». Метод послідовної апроксимації, запропонований для визначення закономірностей між параметрами системи, підтвердив свою працездатність. В работе рассмотрено применение точечной оценки результатов, полученных численными методами. Результат точечной оценки представляет собой аналитическое выражение в виде произведения независимых функций одной переменной. Выражение применяется для анализа поведения функции в окрестности исследуемой точки. В качестве модельных для демонстрации предлагаемого метода рассмотрены задачи о предоставлении ряда элементарных функций с оценкой их погрешностей. Приведен пример использования указанного подхода к техническому заданию. Сделан вывод о возможности применения данного подхода к решению важной научной проблемы - определения шага расстановки анкеров с учетом механизма передачи в системе «анкер-фиксирующая смесь-горная порода». Метод последовательной аппроксимации, предложенный для определения закономерностей между параметрами системы, подтвердил свою работоспособность. In the paper the application of point estimation of the results obtained by numerical methods is considered. The result of the point evaluation is an analytical expression in the form of the product of the independent functions of one variable. The expression is used to analyze the behavior of the function in the neighborhood of the point being studied. As model, for the demonstration of the proposed method, the problem of representing a number of elementary functions with an estimate of their errors is considered. An example of using this approach to the specification is given. The conclusion about the possibility of applying this approach to solving an important scientific problem of determining the step of arrangement of anchors is taken into account taking into account the transfer mechanism in the "anchor-fixing mixture-rock" system. The method of sequential approximation, proposed to determine the regularities between the parameters of the system, confirmed its efficiency.