Нелинейные колебания заполненных жидкостью цилиндрических оболочек с начальными несовершенствами - Кубенко, В.Д.; Ковальчук, П.С. (Прикладная механика, 2017)
Запропоновано теоретичні підходи до дослідження вільних коливань неідеальних (з малими недосконалостями геометричного характеру) ортотропних циліндричних оболонок при наявності рідинного наповнювача. Відповідну задачу розглянуто в геометрично нелінійній постановці. Основну увагу приділено дослідженню взаємодії та енергообміну між «спряженими» згинними формами оболонок, які враховуються в радіальному динамічному прогині. Проаналізовано вплив початкових прогинів на процеси взаємодії форм початкових прогинів. The theoretical approaches are proposed for studying the natural vibrations of non-ideal (with small imperfections of geometrical character) orthotropic cylindrical shells with a fluid filler. The corresponding problem is considered in the geometrically nonlinear statement. The main attention is drawn to analysis of interaction and energy interchange among the «onjugated» bending shell modes, which are taken into account in the radial dynamical deflection. An effect of deflections on processes of interaction of the modes of initial deflections is analyzed.