Влияние условий электрического нагружения на характеристики колебаний пьезокерамических резонаторов - Карлаш, В.Л. (Прикладная механика, 2017)
Дано аналіз експериментальних даних для основної радіальної моди тонкого п’єзокерамічного диска. Встановлено, що спади напруг і миттєві потужності дуже чутливі до умов навантаження, а адмітанси, імпеданси і фазові зсуви не залежать від них. В режимі заданого струму наближення до резонансу супроводжується зниженням миттєвої потужності, тоді як наближення до антирезонансу – її підвищенням. В режимі заданої напруги наближення до резонансу супроводжується підвищенням миттєвої потужності, тоді як наближення до антирезонансу – її зниженням. The experimental data are analyzed for the fundamental radial mode of thin piezoceramic disk. It is established that the voltage drops and instant powers are very sensitive to the loading conditions and the admittances, impedances and phase shifts do not depend on them. An approaching to resonance is accompanied in the regime of given current by decreasing the instant power, whereas an approaching to anti-resonance is accompanied by increasing the instant power. An approaching to resonance is accompanied in the regime of given voltage by increasing the instant power, whereas an approaching to anti-resonance is accompanied by decreasing the instant power.