Полезные элементы-примеси в углях Донбасса разных марок - Шубин, Ю.П. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2008)
Випробувані вугільні пласти 52 шахт Луганської області, які охоплюють діапазон марок вугілля від довгополуменевого до антрацитів. Виділені групи елементів-домішок за поведінкою у вугіллі різного ступеня метаморфізму. По мірі збільшення ступеня метаморфізму вугілля відбувається збільшення вмісту срібла, міді, марганцю – зменшення германію, берилію і вісмуту, майже не змінювався вміст ніобію і цинку, вміст інших елементі збільшувався в тенденції. Промислові концентрації у вугіллі відмічені для берилію, германі , вісмуту, літію, ітрію, ітербію, галію та титану. The coal seams of 52 mines of Lugansk area covering a range of the rank of coal from jet coal up to anthracite have been tested. The groups of admixture elements on behaviour in coals of different degrees metamorphism are allocated. In process of increase of a degree of coal metamorphism there is an increase in the content of silver, content copper and manganese and there is a reduction in germanium, beryllium and bismuth, the content of niobium and zinc have not changed the content of other elements have increased. The industrial concentrations in coals are noted for beryllium, germanium, bismuth, lithium, yttrium, ytterbium, gallium and titanium.