К эволюции SV-волны с колоколообразным начальным профилем - Рущицкий, Я.Я.; Юрчук, В.Н. (Прикладная механика, 2017)
Проаналізовано еволюцію плоскої поперечної вертикально поляризованої хвилі (SV-хвилі), коли хвиля поширюється в нелінійно пружному середовищі. Процес деформування описано моделлю Мернагана, де враховано кубічну нелінійність. Використано 2 наближені підходи і одержано розв'язки відповідних нелінійних хвильових рівнянь в межах двох перших наближень. Показано і прокоментовано результати числових прикладів. An evolution of the plane transverse vertically polarized wave (SV-wave) is analyzed, when the wave propagate in the nonlinear elastic medium. A deformation process is de*scribed by the Murnaghan model, where the cubic nonlinearity is taken into account. Two approximate approaches are used and the solution of corresponding nonlinear wave equation is found for the first two approximations. The numerical examples are shown and commented.