Фазо-частотные характеристики продольных и поперечных колебаний плоских пьезокерамических трансформаторов - Карлаш, В.Л. (Прикладная механика, 2017)
Проведено аналіз експериментальних даних для поздовжних і поперечних мод коливань тонкого пластинкового п'єзотрансформатора. Встановлено, що спади напруг і миттєві потужності є дуже чутливими до умов навантаження, проте адмітанси, імпеданси і фазові зсуви не залежать від них. Для режиму заданого струму наближення до резонансу супроводжується зниженням миттєвої потужності, а наближення до антирезонансу супроводжується її зростанням. Навпаки, в режимі заданої напруги наближення до резонансу супроводжується зростанням миттєвої потужності, а наближення до антирезонансу супроводжується її зниженням. An analysis of experimental data is carried out for the longitudinal and transverse modes of vibrations of the thin lamellar piezotransformer. It is established that the voltage drops and instant powers are very sensitive to the loading conditions, but the admittances, impedances and phase shifts do not depend on them. For the given current regime, a verging towards resonance is accompanied by increasing the instant power, whereas a verging towards anti-resonance is accompanied by decreasing the instant power.