Нестационарные колебания цилиндрической оболочки, расположенной в жесткой трубе и взаимодействующей с потоками жидкости при импульсных возмущениях давления во внутреннем потоке - Подчасов, Н.П. (Прикладная механика, 2017)
Запропоновано методику дослідження нестаціонарних коливань циліндричних оболонок, що взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім потоками рідини, за дії зовнішнього постійного повздовжнього стискаючого зусилля. Зусилля зазнає вплив фінітних гармонічних збурень. З використанням методики проведено числове дослідження перехідних динамічних процесів в системі "оболонка - рідина" за різних значень параметрів збурень і надано їх аналіз.Запропоновано методику розрахунку нестаціонарних коливань циліндричних оболонок, що взаємодіють з внутрішнім і зовнішнім потоками рідини, за дії постійного зовнішнього та внутрішнього тиску рідини. Внутрішній тиск зазнає впливу фінітних в часі збурень гармонічного типу. У просторі збурення лінійно зменшуються вздовж довжини оболонки. З використанням методики проведено числове дослідження перехідних динамічних процесів в системі "оболонка - рідини" за різних значень параметрів збурень. A technique of analysis of the non-stationary vibrations of cylindrical shells interacting with external and internal flow of liquid is proposed for the case of action of the constant external and internal pressure of liquid. It is assumed that the internal pressure is subjected of influence of the finite harmonic type disturbance, that is lineary decreasing longwise the shell length. Using this technique, the numerical analysis of transient dynamical processes in the system «shell-liquid” is carried out for the different values of disturbance parameters.