Неупругое деформирование сферической оболочки, ослабленной рядом круговых отверстий - Сторожук, Е.А.; Чернышенко, И.С.; Руденко, И.Б. (Прикладная механика, 2017)
Надано постановку задач статики для пружнопластичних сферичних оболонок з рядом однакових кругових отворів і розроблено методику числового розв'язання даного класу нелінійних задач. Запропонована методика базується на застосуванні методу додаткових напружень і варіаційного векторно-різницевого методу. Для оболонки, навантаженої рівномірним внутрішнім тиском, досліджено вплив пластичних деформацій і геометричних параметрів на розподіл напружень, деформацій і переміщень в зоні їх концентрації. A statement of the problems of statics is given for the elastoplastic spherical shells with a number of identical circular holes. A technique of numerical study is evaluated for this class of problems. This techniques is based on utilization of the method of additional stresses and the variational vector-difference method. For a shell loaded by the uniform internal pressure, an effect of plastic deformations and geometrical parameters on the distribution of stresses, strains and displacements is studied in the zone of their concentration.