Модели длительного хрупкого разрушения стержней при растяжении и сжатии в условиях ползучести - Кобзарь, Ю.М. (Прикладная механика, 2017)
Запропоновано моделі руйнування, в основу яких покладено: для розтягу - зростання щільності матеріалу, а для стиску - зменшення несучої маси речовини у процесі повзучості. Швидкості деформацій повзучості моделюються за допомогою найбільш розповсюдженого варіанта теорії течії. Аналітичним шляхом одержано рівняння, однакове для кожного випадку, що зв'язує коефіцієнт Пуасона, функцію часу та реологічний параметр. Для двох останніх запропоновано алгоритм їх визначення з експериментів на повзучість. Розрахункові значення часу крихкого руйнування жаростійких сплавів якісно і задовільно кількісно узгоджуються з даними експериментів. The models of fracture are proposed that are based on the increasing the density of material for the case of tension and the decreasing the mass of material for the case of compression. The creep strain rates are modeled by the most widespread version of the flow theory. The equation is obtained analytically that is identical for all cases and links the Poisson ratio, time function and rheological parameter. For two last parameters, an algorithm of their determination from experiments is proposed. The calculated values of the brittle fracture time of some heat-resistant alloys are matched with experimental data quantitatively and satisfactory quntitatively.