"Нема на світі інших Батьківщин понад одну..." (Із листів Євгена Маланюка до Оксани Сембай-Галицької) - Салига, Т. (Слово і Час, 2017)
В есеї подано розлогі цитати з листів Є. Маланюка до О. Сембай-Галицької - особи в наукових та літературних колах маловідомої, але в життєтворчій біографії письменника аж ніяк не другорядної. Епістолярій між ними охоплює 1953 - 1968 рр. Останній лист поет відіслав 15 лютого 1968 р., себто за один день до смерті. Його листи сповнені роздумів про літературний процес в Україні та еміграції, про ідеологічні чвари земляків та ін. An essay provides ample citation of Yevhen Malanyuk’s letters to Oksana Sembay-Halytska. The latter is a person little-known in circles of writers and researchers but very important in Malanyuk’s biography. Their correspondence lasted from 1953to 1968. The poet had sent his last letter in February, 15, namely one day before his death. His letters are full of reflections about literary process in Ukraine and the one of emigrants, about ideological controversies of his compatriots etc. В эссе приведены обширные цитаты из писем Е. Маланюка к О. Сембай-Галицкой - лица в научных и литературных кругах малоизвестного, но в жизнетворческой биографии писателя далеко не второстепенного. Эпистолярий между ними охватывает 1953 - 1968 гг. Последнее письмо поэт отослал 15 февраля 1968 г., то есть за один день до смерти. Его письма содержат размышления о литературном процессе в Украине и эмиграции, об идеологических дрязгах соотечественников и др.