Генетический аспект формирования скоплений и месторождений свободных углеводородных газов Большого Донбасса - Голубев, А.А.; Майборода, А.А.; Анциферов, В.А.; Канин, В.А. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2008)
Проаналізовано особливості колекторських властивостей гірських порід вугленосних формацій і визначені залежності формування скупчень і родовищ вільних вуглеводневих газів Великого Донбасу від кількості газогенеруючої органічної речовини в цих породах та ступеню їх катагенезу. Показано близькість компонентного та ізотопного складів метанових газів вугільних і газових родовищ. Наведені конкретні приклади геологорозвідки розглядуваних родовищ з оцінкою їхніх запасів. Reservoir properties features of rocks of coal-bearing formations have been analyzed and dependences of the generation of accumulations and fields of free hydrocarbon gases of the Greater Donets Basin on the amount of gas-generating organic substance in these rocks and degree of their catagenesis have been determined. Similarity of component and isotopic compositions of methane gases of coal and gas fields is shown. Case studies of geologic exploration of the fields under consideration are given together with assessment of their reserves.