Геомеханический анализ локальных способов предотвращения газодинамических явлений - Южанин, И.А.; Феофанов, А.Н.; Евдокимова, В.П.; Пищев, А.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2008)
Наведено параметри найпоширеніших локальних способів запобігання газодинамічним явищам. Виконано їх аналіз з геомеханічних позицій, зокрема на основі теорії позамежного деформування. Розроблено напрями вдосконалення локальних способів. Parameters of the most widespread local methods for prevention of gas-dynamic phenomena are given. They have been analyzed in the view of geomechanics, in particular based on the theory of deformation exceeding the maximum value. Recommendations for improving local methods have been worked out.