Визначення комутаційного ресурсу високовольтних вимикачів - Стогній, Б.С.; Сопель, М.Ф.; Третякова, Л.Д.; Танкевич, Є.М.; Панов, А.В.; Паньків, В.І. (Технічна електродинаміка, 2017)
Досліджено сукупний вплив точності апроксимації ресурсної характеристики (РХ) і точності вимірювань миттєвих значень та розрахунку діючого значення струму вимкнення (СВ) високовольтного вимикача (ВВ) на точність визначення його комутаційного ресурсу (КР) у процесі експлуатації. Ґрунтуючись на результатах проведеної кількома способами апроксимації РХ вимикача за різної кількості заданих виробником її точкових значень, визначено умови, дотримання яких забезпечує задовільну з точки зору поставленої задачі, апроксимацію такої характеристики. На прикладі вимикача фірми АВВ типу HPL 362 B1 показано, що одним із можливих шляхів підвищення точності і вдосконалення методики визначення КР ВВ є апроксимація його РХ кубічним сплайном та підвищення точності вимірювання миттєвих значень струмів КЗ у циклі вимкнення. Исследовано совместное влияние точности аппроксимации ресурсной характеристики и точности измерения мгновенных значений и расчёта действующего значения тока отключения высоковольтного выключателя на точность определения его коммутационного ресурса в процессе эксплуатации. Исходя из результатов выполненной несколькими способами аппроксимации ресурсной характеристики выключателя при разном количестве заданных производителем её точечных значений, определены условия, выполнение которых обеспечивает удовлетворительную с точки зрения поставленной задачи аппроксимацию такой характеристики. На примере выключателя фирмы АВВ типа HPL 362 B1 показано, что одним из возможных направлений повышения точности и усовершенствования методики определения коммутационного ресурса выключателя является аппроксимация его ресурсной характеристики кубическим сплайном и повышение точности измерения мгновенных значений токов короткого замыкания в цикле отключения. The overall effect of precision of interruption curve approximation, accuracy of current measurement and evaluation of root-mean-square value of circuit breaker interrupted current on precision its switching resource under condition was investigated. Based on the results of several ways of approximation of interruption curve of circuit breaker, using different amount of points, given by manufacturer, the conditions of qualitative and accurate approximation of such curve were identified. ABB HPL 362 B1 circuit breaker was considered as example and it was shown that one of the possible ways to increase the accuracy and improve technology of circuit breaker interruption resource evaluation is its resource curve approximation by using cubic spline and improving the accuracy of measurement of instantaneous values of fault currents in the period of interruption of fault currents.