Поетапний розрахунок компенсації реактивної потужності в електричних мережах на основі їхньої декомпозиції - Демов, О.Д.; Півнюк, Ю.Ю. (Технічна електродинаміка, 2017)
На основі декомпозиції електричної мережі розвинуто метод розрахунку компенсації реактивної потужності, що дозволяє проводити цей розрахунок поетапно в окремих підсистемах електричної мережі з урахуванням впливу інших підсистем. Даний метод базується на декомпозиції функції зниження втрат активної потужності, що дозволяє спростити розрахунок компенсації реактивної потужності для всіх електричних мереж у цілому. Проведено аналіз декомпозиції електричної мережі та наведено приклад розрахунку компенсації реактивної потужності в електричній мережі на основі декомпозиції. На основе декомпозиции электрических сетей в работе получил развитие метод расчета компенсации реактивной мощности, который позволяет проводить этот расчет поэтапно в отдельных подсистемах электрической сети с учетом влияния других подсистем. Данный метод базируется на декомпозиции функции снижения потерь активной мощности, что позволяет упростить расчет компенсации реактивной мощности для всех электрических сетей в целом. Проведен анализ декомпозиции электрической сети и приведен пример расчета компенсации реактивной мощности в электрической сети на основе декомпозиции. Method calculation of reactive power compensation, based on decomposition of electric network, in the article was development, which allows to do this calculation step-by-step in the individual subsystems of electric network taking into account the influence of other subsystems This method is based on the decomposition of function reduction of active power losses, which allows to simplify the calculation of reactive power compensation for all electric networks on the whole. The analysis of decomposition of electric network is carried out and the example of calculation of reactive power compensation in an electric network based on decomposition is shown.