Фізичні передумови побудови математичних моделей електричного опору плазмоерозійних навантажень - Шидловська, Н.А.; Захарченко, С.М.; Черкаський, О.П. (Технічна електродинаміка, 2017)
Розглянуто особливості впливу фізичних процесів, що відбуваються при протіканні імпульсних електричних струмів у багатоканальних плазмоерозійних навантаженнях, на форму струмів та на вигляд параметричної і нелінійної залежностей еквівалентного опору таких навантажень. Наведено порівняльний аналіз адекватності та сфер застосування параметричних і нелінійних моделей еквівалентного електричного опору плазмоерозійних навантажень. Показано, що урахування багатомодальності імпульсних струмів можливе лише при використанні параметричних та стохастично-параметричних моделей опору плазмоерозійних навантажень. Показано, що застосування параметричних моделей таких навантажень більш доцільно за умов великих значень та незначної зміни сталої часу перехідного процесу або періоду власних коливань кіл з ними. Рассмотрены особенности влияния физических процессов, имеющих место при протекании импульсных электрических токов в многоканальных плазмоэрозионных нагрузках, на форму токов и на вид параметрической и нелинейной зависимостей эквивалентного сопротивления таких нагрузок. Приведен сравнительный анализ адекватности и областей применения параметрических и нелинейных моделей эквивалентного электрического сопротивления плазмоэрозионных нагрузок. Показано, что учет многомодальности импульсных токов возможен только при использовании параметрических и стохастически-параметрических моделей сопротивления плазмоэрозионных нагрузок. Показано, что применение параметрических моделей таких нагрузок более целесообразно при условии больших значений постоянной времени переходного процесса или периода собственных колебаний цепей с ними и их незначительных изменений. In the present article are described the features of the influence of the physical processes taking place during the flow of pulsed electric currents in multichannel plasma-erosive loads on the current form and the form of parametric and non-linear dependency of the equivalent resistance of such loads. A comparative analysis of the relevance and range of applicability of parametric and non-linear models of equivalent electric resistance plasma-erosive loads is given. It is shown that consideration of multimodal pulse currents is only possible with the use of parametric and stochasticparametric models of plasma-erosive load resistance. It is shown that the use of parametric models of such loads is more appropriate at higher values of time constant of the transient or the period of free oscillation of circuits with them and their minimal modifications.