Акумулюючі пристрої для систем автономного живлення світлотехнічних установок - Андрійчук, В.А.; Філюк, Я.О. (Технічна електродинаміка, 2017)
Удосконалено методику експериментального визначення ємності та внутрішнього опору суперконденсаторів. Проведено експериментальне дослідження процесів перерозподілу між внутрішніми шарами суперконденсатора попередньо накопиченого заряду та впливу на такий перерозподіл тривалості витримки зарядженого суперконденсатора під напругою. Запропоновано систему регулювання процесів заряду/розряду суперконденсаторів та Li-ion акумуляторів з використанням ШІМ-контролера та пристрою балансування напруги на окремих їхніх елементах. В статье представлены результаты исследования электрических параметров суперконденсаторов, усовершенствована методика экспериментального измерения емкости и внутреннего сопротивления суперконденсаторов. Проведено исследование саморазряда и влияние выдержки в электрическом поле на постоянную саморазряда суперконденсаторов. Предложено систему управления процессами заряда/разряда суперконденсаторов и Li-ion аккумуляторов на основе контроллера с широтно-импульсной модуляцией и систему балансирования напряжения на отдельном элементе батареи. The article presents findings for electrical parameters of supercapacitors, and techniques for experimental definition of capacitance values and internal resistance of supercapacitors. Research on self-discharge and influence of delay within electric field upon self-discharge constant of supercapacitors has been conducted. Monitoring system for supercapacitors and Li-ion battery charge/discharge based on the verifier with pulse-width modulation and voltage balancing system which is employed on a separate battery element has been proposed.