Церковна політика гетьмана Івана Мазепи - Гейда, О. (Сiверянський лiтопис, 2019)
У статті на основі нововиявлених джерел проаналізовано політику гетьмана Івана
Мазепи, спрямовану на відокремлення Київської митрополії з-під влади Московського
патріарха та схарактеризовано комплекс заходів щодо укріплення її статусу та заснування в Батурині осідку митрополичого намісника Никодима. The article, based on newly discovered sources, analyzes the policy of Hetman Ivan
Mazepa directed to separating the Kyiv metropolis from the power of the Moscow Patriarch
and describes a set of measures to strengthen its status and to establish the seat of Metropolitan
vicar Nicodemus in Baturyn.