Критерії необхідної та достатньої кількості ітерацій фільтрації неперіодичних нестаціонарних сигналів багатоітераційними методами - Шидловська, Н.А.; Захарченко, С.М.; Черкаський, О.П. (Технічна електродинаміка, 2017)
Виконано аналіз ефективності відомих процедурно-орієнтованих критеріїв визначення необхідної кількості ітерацій фільтрації нестаціонарних неперіодичних сигналів багатоітераційним методом ковзного середнього із зростаючою шириною вікна фільтрації на прикладі імпульсів напруги на плазмоерозійному навантаженні та струму в ньому. Розглянуто дві основні групи критеріїв, які ґрунтуються на порівнянні сигналу чинної ітерації його фільтрації або з сигналом попередньої ітерації, або з еталонним сигналом, а також критерій, що певною мірою має властивості критеріїв обох цих груп. Показано низьку результативність та неуніверсальність відомих критеріїв. Запропоновано нові об’єктно-орієнтовані критерії необхідної та достатньої кількості ітерацій фільтрації нестаціонарних неперіодичних сигналів, адаптивні до вимог подальшої обробки сигналів та наведено аналіз їхньої ефективності. Произведен анализ эффективности известных процедурно-ориентированных критериев определения необхо-димого количества итераций фильтрации нестационарных непериодических сигналов многоитерационным методом скользящего среднего с возрастающей шириной окна фильтрации на примере импульсов напряжения на плазмоэрозионной нагрузке и тока в ней. Рассмотрены две основные группы критериев, которые основаны на сравнении сигнала на текущей итерации его фильтрации либо с сигналом на предыдущей итерации, либо с эталонным сигналом, а также критерий, который определенной мерой имеет свойства критериев обеих этих групп. Показано низкую результативность и неуниверсальность известных критериев. Предложены новые объектно-ориентированные критерии необходимого и достаточного количества итераций фильтрации нестационарных непериодических сигналов, адаптивные к требованиям дальнейшей обработки сигналов, и приведен анализ их эффективности. An analysis of efficiency of procedure-oriented criteria for determining the required number of filtration iterations of non-stationary non-periodic signals by the multi-iterative method of the moving average with an increasing width of the filtering window on an instance of pulses of voltage on the plasma-erosive load and of current in it had fulfilled. Two main groups of criteria are considered which are based on a comparison of the signal at the current iteration of its filtering either with the signal at the previous iteration or with a reference signal. Also criterion which has properties of criteria of both these groups is considered. The low effectiveness and nonuniversality of the known criteria is shown. New objectively-oriented criteria for the necessary and sufficient number of iterations of filtering non-stationary nonperiodic signals, adaptive to the requirements for further signal processing, are proposed and an analysis of their effectiveness had fulfilled.