Особливості реконфігурації трансформаторно-ключової виконавчої структури стабілізатора-регулятора напруги змінного струму - Липківський, К.О. (Технічна електродинаміка, 2017)
Трансформуючі елементи з секціонованими обвитками (tap changing transformers) є складовими трансформаторно-ключових виконавчих структур (ТКВС) перетворювачів напруги змінного струму, яким притаманна багатоваріантність схемотехнічних та алгоритмічних рішень. У роботі запропоновано базову ТКВС стабілізатора з регулюванням рівня напруги, що стабілізується. Реконфігурація цієї структури дозволяє цілеспрямовано змінювати межі регулювання зазначених рівнів. Розглянуто кілька варіантів такої реконфігурації. Визначено доцільний закон секціонування обвитки автотрансформатора ТКВС, який при реконфігурації не змінюється. Також залишається незмінним і алгоритм дискретно-разового керування ключовими елементами. Трансформирующие элементы с секционированием обмоток (tap changing transformers) являются составляющими трансформаторно-ключевых исполнительных структур (ТКИС) преобразователей напряжения переменного тока, которым присуща многовариантность схемотехнических и алгоритмических решений. В работе предложена базовая ТКИС стабилизатора с регулировкой уровня стабилизированного напряжения. Реконфигурация этой структуры позволяет целенаправленно изменять границы регулирования указанных уровней. Рассмотрены несколько вариантов такой реконфигурации. Определен целесообразный закон секционирования витков автотрансформатора ТКИС, который при реконфигурации не изменяется. Также остается неизменным и алгоритм дискретно-разового управления ключевыми элементами. Transforming elements with sectioning of windings are components of transformer-and-switches executive structures (TSES) of AC voltage converters, to which are inherent in the multivariance of circuit and algorithmic solutions. The basic TSES of stabilizer with regulation of the stabilized voltage level is proposed. Reconfiguration of this structure allows to purposefully change the limits of regulation of these levels. Several variants of such reconfiguration are considered. The expedient law of sectioning the turns of the TSES autotransformer is determined, which does not change during reconfiguration. Also, the algorithm of discrete-time control of switch elements remains unchanged.