Бездатчикове керування вентильними реактивними двигунами тягових електромеханічних систем - Сінчук, О.М.; Козакевич, І.А.; Юрченко, М.М. (Технічна електродинаміка, 2017)
У роботі запропоновано бездатчикову систему керування вентильними реактивними двигунами, що можуть бути використані в структурі тягових електромеханічних систем. Даний варіант бездатчикового керування дозволяє спростити структуру електромеханічної системи, оцінюючи величину кутового положення ротора за вимірюваними електричними параметрами, виключаючи необхідність використання датчика положення на валу двигуна. Оцінка положення виконується з використанням ідентифікації зміни індуктивностей обмоток тягової електричної машини при подачі тестових імпульсів напруги. Запропоноване технічне рішення перевірено шляхом математичного моделювання. В работе предложена бездатчиковая система управления вентильными реактивными двигателями, которые могут быть использованы в структуре тяговых электромеханических систем. Данный вариант бездатчикового управления позволяет упростить структуру электромеханической системы, оценивая величину углового положения ротора по измеряемым электрическим параметрам, исключая необходимость использования датчика положения на валу двигателя. Оценка положения выполняется с использованием идентификации изменения индуктивностей обмоток тяговой электрической машины при подаче тестовых импульсов напряжения. Предложенное техническое решение проверено путем математического моделирования. In the paper a sensorless control system of switched reluctance motors, which can be used in the structure of traction electromechanical systems, is proposed. This modify of sensorless control allows to simplify the structure of the electromechanical system, estimating the magnitude of the rotor angular position using measured electrical parameters eliminating the need of use a position sensor on the motor shaft. The position estimating is performed using the identification of the change of winding inductances of the traction electric machine when the test voltage pulses are applied. The efficiency of the proposed solutions is proved by mathematical modeling.