Ідентифікація в реальному часі низькочастотних мод електромеханічних коливань в електроенергетичних системах - Буткевич, О.Ф.; Чижевський, В.В. (Технічна електродинаміка, 2017)
У статті наведено порівняльні результати ідентифікації низькочастотних складових сигналів у разі використання їхніх діючих та миттєвих значень. Показано, що використання миттєвих значень параметрів режиму електроенергетичної системи, що вимірюються пристроями векторних вимірювань, підвищить надійність виявлення низькочастотних мод електромеханічних коливань, однак таке використання в режимі реального часу потребуватиме високої продуктивності процесора, тому для надійного виявлення низькочастотних мод доцільно збільшити ширину вікна спостереження, використовуючи діючі значення параметрів режиму електроенергетичної системи. В статье приведены сравнительные результаты идентификации низкочастотных составляющих сигналов в случае использования их действующих и мгновенных значений. Показано, что использование мгновенных значений параметров режима электроэнергетической системы, измеряемых устройствами векторных измерений, повысит надежность выявления низкочастотных мод электромеханических колебаний, однако такое использование в режиме реального времени потребует высокой производительности процессора. Поэтому для надежного выявления низкочастотных мод целесообразнее увеличить ширину окна наблюдения, используя действующие значения параметров режима электроэнергетической системы. The article presents comparative identification results of low-frequency components of the signals in the cases of using their both effective and instantaneous values. It is shown that using of instantaneous values of power system operational condition parameters measured by phasor measurement units will increase a detection reliability of low-frequency modes of electromechanical oscillations, however, such use in real time will require a high processor speed. Therefore, for reliable detection of low-frequency modes it is more expedient to increase the observation window’s width and to use the effective values of the power system operational condition parameters.