Вибір параметрів електромеханічного перетворювача індукційного типу для електродинамічної обробки зварних з'єднань - Кондратенко, І.П.; Жильцов, А.В.; Пащин, М.О.; Васюк, В.В. (Технічна електродинаміка, 2017)
Визначено особливості конструкції електромеханічного перетворювача індукційного типу при застосуванні його в технологічному комплексі для електродинамічної обробки зварних з’єднань, що полягає в одночасній дії на обмежену ділянку поверхні зварного шва імпульсного електричного струму і механічної сили. Вказано величини густини струму і сили, за яких можливі перетворення механічних характеристик електропровідних середовищ. Встановлено взаємозв’язки конструктивних параметрів електромеханічного перетворювача з величиною електродинамічної сили та густиною струму при заданих величинах напруги на ємнісному накопичувачі та тривалості розрядного процесу. Визначено доцільний розмір відбитку електрода при електродинамічній обробці зварних з’єднань з алюмінієвих сплавів. Определены особенности конструкции электромеханического преобразователя индукционного типа при применении его в технологическом комплексе для электродинамической обработки сварных соединений, которая заключается в одновременном действии на небольшой ограниченный участок поверхности сварного шва импульсного электрического тока и механической силы. Указаны величины плотности тока и силы, при которых возможно преобразование механических характеристик электропроводных сред. Установлены взаимосвязи конструктивных параметров электромеханического преобразователя с величиной электродинамической силы и плотностью тока при заданных величинах напряжения на емкостном накопителе и длительности разрядного процесса. Установлен целесообразный размер отпечатка электрода при электродинамической обработке сварных соединений из алюминиевых сплавов. The features of electromechanics transformer construction of induction type are specified at application of it in a technological complex for electrodynamic treatment of the weld-fabricated connections, that consists in the simultaneous operating on a small limit area of surface of the weld-fabricated joint by impulsive electric current and mechanical force. Magnitude of current density and force, at which transformation of mechanical descriptions environments is possible, are indicated. Interrelationships of structural parameters of electromechanics transformer with by the size of electrodynamic force and current density at the set voltage magnitude on a capacity storage and width of discharge process are defined. It is defined that the diameter of contact mark at electrodynamic treatment of the weld-fabricated joints from aluminium alloys must make 2 - 2,5 mm.