Векторні вимірювання режимних параметрів та ідентифікація низькочастотних мод електромеханічних коливань в Об'єднаній енергосистемі України - Буткевич, О.Ф.; Пилипенко, Ю.В.; Чижевський, В.В.; Єлізаров, І.О. (Технічна електродинаміка, 2017)
Досліджено випадки виникнення у 2016-2017 р.р. в Об’єднаній енергосистемі (ОЕС) України низькочастотних коливань режимних параметрів (НЧК) та наведено результати ідентифікації мод НЧК, що свідчать про вплив схемо-режимних умов на склад та частоти домінантних мод НЧК. Під час цих досліджень використовувалися результати векторних вимірювань режимних параметрів та ансамбль спеціально відібраних методів аналізу сигналів. Визначено необхідні умови для створення системи моніторингу НЧК в ОЕС України. Исследованы случаи возникновения в 2016-2017 г.г. в Объединенной энергосистеме (ОЭС) Украины низкочастотных колебаний режимных параметров (НЧК) и приведены результаты идентификации мод НЧК, свидетельствующие о влиянии схемно-режимных условий на состав и частоты доминирующих мод НЧК. Во время этих исследований использовались результаты векторных измерений режимных параметров и ансамбль специально отобранных методов анализа сигналов. Определены необходимые условия для создания системы мониторинга НЧК в ОЭС Украины. The cases of occurrence in 2016 - 2017 in the Interconnected Power System (IPS) of Ukraine the low-frequency oscillations (LFO) of IPS operational condition parameters were studied, and identification results of LFO modes are presented. These results testify to influence of the IPS’s circuit and operational conditions upon the composition and frequencies of LFO’ dominant modes. During these studies the results of phasor measuring of IPS operational condition parameters and an ensemble of specially selected methods of signal analysis were used. Necessary conditions for creating a system to monitor low-frequency oscillations in the IPS of Ukraine are determined.