Вплив коронного розряду на кратність внутрішніх перенапруг у магістральних електричних мережах - Кузнецов, В.Г.; Тугай, Ю.І.; Кучанський, В.В. (Технічна електродинаміка, 2017)
У роботі представлено результати досліджень умов розвитку внутрішніх перенапруг в анормальних режимах магістральних електричних мереж. Зокрема вирішується задача оцінки впливу на ці перенапруги коронного розряду ліній електропередачі надвисокої напруги. Шляхом імітаційного моделювання проведені дослідження зміни перенапруг у циклі спрацьовування однофазного автоматичного повторного включення лінії надвисокої напруги. Запропоновано заступні схеми резонансних контурів з урахуванням параметрів корони. Отримано аналітичні залежності довжини лінії надвисокої напруги,коли спостерігається максимум перенапруги на відключеній фазі. Визначено вплив коронування проводів на резонансні процеси в неповнофазних режимах діючих ліній надвисокої напруги. Розраховано величини резонансних перенапруг шляхом застосування експрес-методу та імітаційного моделювання, і виявлені фактори, що найбільше впливають на появу резонансних перенапруг. Виконано верифікацію результатів, отриманих на імітаційній моделі, з результатами натурних експериментів. Исследованы условия развития резонансных перенапряжений в анормальных режимах магистральных электрических сетей. Посредством имитационного моделирования проведены исследования изменения перенапряжений в цикле срабатывания однофазного автоматического повторного включения линий сверхвысокого напряжения. Предложена схема замещения резонансного контура с учетом параметров короны. Получены аналитические зависимости для длины линии сверхвысокого напряжения, при которой наблюдается максимум величины перенапряжений на отключенной фазе. Определены влияния коронирования проводов на резонансные процессы в неполнофазных режимах действующих линий сверхвысокого напряжения. Выявлены факторы, которые наиболее влияют на появление резонансных перенапряжений путем применения экспресс-метода с определением резонансных длин линии. Выполнена верификация результатов, полученных на имитационной модели, с результатами натурных экспериментов. The conditions of development resonance overvoltages in abnormal modes of electrical networks have been studied. Investigations of changing overvoltages on cycle single phase auto reclose in extra high voltage transmission line have been implemented by simulation modeling. Equivalent scheme of resonance circuit with parameters of corona discharge have been composed. The analytical dependencies of line’s length in which there have been observed maximum value overvoltages on disconnecting phase have been obtained. Influence of corona discharge on resonance overvoltages in open-phase modes real extra high voltage transmission lines have been investigated. Values of resonance overvoltages and characteristic of line have been obtained by express-method and simulation modeling. The factors which most of all influence on occurrence resonance overvoltages have been identified by using express-method with detecting resonance length of the line. Verification of results which have been obtained by imitation model with result of field experiments has been implemented.