Кристалічна структура калій ітербій октаціаномолібдату (IV) гептагідрату - Середа, О.А.; Штоклі-Еванс, Г.; Типіло, І.В.; Гладишевський, Р.Є.; Семенишин, Д.І. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Рентгеновским методом монокристалла определена кристаллическая структура KYbMo(CN)8× 7H2O. Она принадлежит к триклинной сингонии, пространственная группа Р-1, a=7.5732(10), b=9.2250(13), c=14.421(2) Å, α=80.674(16), β=87.567(17), γ=77.513(16)º, V=970.6(2) Å³, Z=2, Dx=2.198 г×см^–3; R=0.0342, wR= =0.0833 для 3591 независимых отражений. Координационным многогранником атомов молибдена является двушапочная тригональная призма [Mo(CN)8], а атомов иттербия — тетрагональная антипризма [YbN4(H2O)4]. Часть цианогрупп являются мостиковыми и координируются с атомами молибдена и иттербия соответственно С и N атомами, образуя через атомы K 3D-структуры. Формула координационного полимера может быть записана в виде {[K(H2O)][Yb(H2O)4][Mo(CN)8]}n×2nH2O. The crystal structure of KYbMo(CN)8× 7H2O has been solved from X-ray single crystal diffraction data. The compound crystallizes in the triclinic system, space group P-1, lattice parameters a=7.5732(10), b=9.2250 (13), c=14.421(2) Å , α=80.674(16), β=87.567(17), γ= =77.513(16)º, V=970.6(2) Å³, Z=2, Dx=2.198 г×см^–3; R= =0.0342, wR= 0.0833 for 3591, independent reflections. The coordination polyhedra of the molybdenum atoms are [Mo(CN)8] bicapped trigonal prisms and of the itterbium atoms [YbN4(H2O)4] square antiprisms. Part of the cyanogroups act as bridging units, connecting [Mo(CN)8] and [YbN4(H2O)4] structural units into “slablike” structure. These slabs are connected via potassium ion to form 3-dimensional structure. The formula of the coordination polymer can be written as {[K(H2O)][Yb(H2O)4]- [Mo(CN)8]}n×2nH2O. Проведено дослідження кристалічної структури KYbMo(CN)8×7H2O рентгенівським методом монокристалу. Сполука кристалізується у триклінній сингонії, просторова група P-1, a=7.5732(10), b=9.2250(13), c=14.421(2) Å, α=80.674(16), β=87.567(17), γ=77.513(16)º, V=970.6(2) Å³, Z =2, Dx=2.198 г×см^–3; R=0.0342, wR=0.0833 для 3591 незалежних відбить. Координаційним многогранником атомів молібдену є деформована тригональна призма з двома додатковими атомами [Mo(CN)8], а атомів ітербію—тетрагональна антипризма [YbN4(H2O)4]. Частина ціаногруп є містковими і координуються з атомами молібдену та ітербію через атоми вуглецю і нітрогену відповідно, утворюючи через атоми калію полімерну 3D-структуру. Формулу координаційного полімеру можна записати у вигляді {[K(H2O)][Yb(H2O)4][Mo(CN)8]}n×2nH2O.