"Для посылок в Царьград и другие окрестные государства": київські рейтари ΧVIII ст. - Назаренко, В. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті розглянуто таку структурну частину російського гарнізону м. Києва у XVIII ст.,
як рейтарська команда. На основі архівних та опублікованих джерел показано історію
виникнення рейтарської команди як невеличкого підрозділу кур’єрів з доставки
дипломатичної пошти. Встановлено, що через особливий характер служби рейтари
перебували у віданні київського губернатора, Сенату та Колегії іноземних справ. Маючи
особливий статус у складі Київського гарнізону, рейтари протягом XVIII ст. сформувалися як окрема корпорація. Аналіз їх під цим кутом зору, тобто як соціопрофесійної
групи, дозволив встановити, що їхня служба мала спадковий характер, закріплений на
законодавчому рівні. Появу серед рейтарів представників інших соціопрофесійних груп
слід розглядати як винагороду їх за попередню службу, або ж цей факт можна пояснити
через їхні родинні зв’язки з рейтарськими сім’ями чи наближеністю до керівництва
Київської губернії. Було встановлено, що, попри відносно невелике жалування, рейтари
володіли значним майном, поява якого пов’язана із «тіньовими» доходами (контрабанда
товарів і тримання прибуткових посад). Проаналізовано службові функції київських
рейтарів, які полягали не лише в доставці дипломатичної пошти на території Османської
та Австрійської імперій, Речі Посполитої, Запорозької Січі, але і виконанні завдань
іншого характеру, головним чином адміністративних обов'язків при Київській губернській канцелярії. The article examines structural part of the Russian garrison in Kyiv, particularly, the
Reiter`s squad. The article contributes to shedding light on history of origin of the Reiter`s
squad as a small unit of the couriers of the diplomatic mail, taking into consideration archival
and published sources. It is noted that the Reiters was subordinate to the Kyivan Governor,
Senate and College of the foreign affairs as a result of the special character of the service.
During XVIII century, the Reiters due to the special status were evolved to the separate
corporation. It is established that the Reiters as a social and professional group were
characterized by law of the heredity of the service. Representatives of the other social and
professional groups had a possibility to get to the squad as the reward for their previous
service, their relative ties with the Reiter`s families or their closeness to the governance of the
Kyivan province. It is considered that despite the low payment, the Reiters possessed considerable
assets. This fact could be explained by the illegal incomes derived from smuggling
goods and holding the income offices. The article also deals with the service task of the Kyivan
Reiters: the delivery of the diplomatic mail to the Ottoman and Austrian Empires, Poland and
the Zaporozhian Sich, the convoying of the special prisoners, and holding the administrative
offices in the Kyivan provincial chancellery.