Подвижность ионов Na+ и Cl– в наноразмерных частицах, инкорпорированных в керамическую матрицу - Дзязько, Ю.С. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Комбинированным потенцио-кондуктометрическим методом определена подвижность ионов Na+ и Cl– в наноразмерных частицах ионообменника — гидратированного диоксида циркония, инкорпорированных в керамической матрице. Коэффициенты диффузии оценены как 1.35×10^–11 (Na+) и 2.94×10^–11 (Сl– ) м^2×с^–1. Показано, что наиболее адекватным является результат, полученный для катионзамещенного ионита. Комбінованим потенціо-кондуктометричним методом визначено рухливість йонів Na+ та Cl– в нанорозмірних частках йонообмінника — гідратованого діоксиду цирконію, акумульованих у керамічній матриці. Коефіцієнти дифузії оцінено як 1.35×10^–11 (Na+) і 2.94×10^–11 (Сl– ) м^2×с^–1. Показано, що найбільш адекватним є результат, отриманий для катіонзаміщеного йоніту. Mobility of Na+ and Cl– ions in nanodimensional particles of ion-exchanger, namely hydrated zirconium dioxide, which are accumulated in ceramic matrix, were determined. The diffusion coefficients were estimated as 1.35×10^–11 (Na+) and 2.94×10^—11 (Сl– ) m^2×s^–1. It was shown that the result obtained for the cation-substituted ion-exchanger is the most adequate.