"Гетман-изменник": конструювання образу Івана Мазепи у XVIII ст. - Бовгиря, А. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
Перехід Івана Мазепи на бік шведського короля призвів до створення образу «гетьмана-зрадника». Окремі його елементи мало чим відрізнялися від ідеологічних кліше, які використовували проти попередників Мазепи, тих, хто виступили проти московського царя. Втім, новий міф правління, створюваний Петром І, вимагав і нового сценарію для дискредитації гетьмана в очах його прихильників та мешканців Гетьманщини в цілому. Для цього в основу образу були покладені політичні та релігійні аспекти, включно із зображенням Мазепи новим Юдою, зрадником свого суверена, противником загального блага. Складовими цього процесу стали царські маніфести та церковна анафема. Hetman Ivan Mazepas decision to ally himself with the Swedish king caused the beginning of the process of creating an image «Hetman-traitor». Some of its elements are not much different from the ideological clichés used against Mazepa predecessors who spoke against the Tsar. However, the new myth created by Peter I, demanded a new scenario for Hetman discredit in the eyes of his supporters and inhabitants of Hetmanate in general. On the basis Masepa’s image were put political and religious aspects, including the image of new Judas, a traitor of sovereign, the enemy of the common good. The components of this process were the manifestos, church anathema.