Подорож російського посла Петра Толстого до Туреччини теренами Гетьманщини та Правобережжя в 1702 р.: дипломатичні прийоми, дорожні випадки, взаємини з Іваном Мазепою та Семеном Палієм - Станіславський, В. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті автор аналізує ще не досліджену в історіографії поїздку російського посла до
Османської імперії Петра Толстого українськими землями. Джерелом матеріалу є
статейний список посла за 1702 р., який зберігається в Російському державному архіві
давніх актів. Виходячи з потенціалу джерела, автор концентрує свою увагу на низці
питань, які пов'язані з дипломатичними традиціями Української держави. Він порівнює
матеріали поїздки П. Толстого з іншими відомими матеріалами про візити представників
російської влади до гетьманів Івана Самойловича та Івана Мазепи: офіційні зустрічі на
українських землях, запрошення на прийоми та зустрічі їх гетьманом і старшиною,
бенкети, офіційні супроводи. Записи про поїздку П. Толстого також містять дані про
зустріч і супровід посольства правобережним полковником Семеном Палієм; про купців,
які брали участь у торгівлі з Туреччиною; про конфлікт посла з французом – підданим
султана. This article analyzes the trip of Pyotr Tolstoy, the Russian Ambassador to the Ottoman
Empire, through the Ukrainian lands, previously not described in historiography. The List of
Articles of the Ambassador from 1702, held at the Russian State Archive of Ancient Acts, was
used as the source. I focused on a number of issues related to diplomatic traditions of the
Ukrainian state, comparing the documents from Pyotr Tolstoy’s trip with other known
materials about visits of the representatives of the Russian authorities to Hetmans Ivan Mazepa
and Ivan Samoylovych. They describe official encounters on Ukrainian lands, invitations to
receptions and meetings with Hetmans and Cossack starshyna, banquets, and official corteges.
Records of Pyotr Tolstoy’s trip also depict the Ambassador’s encounter with the Right Bank
Colonel Semen Paliy, merchants who traded with Turkey, and a conflict with a French subject
of the Sultan.