Дозвілля в повсякденному житті козацької старшини (на матеріалах мемуарної літератури першої половини ХVІІІ ст.) - Дзюба, О. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2017)
У статті на підставі аналізу мемуарної літератури першої половини ХVІІІ ст., зокрема
щоденників П. Апостола, Я. Марковича та М. Ханенка, аналізується дозвілля козацької
старшини як одна з граней повсякденного життя. Виокремлюється культурно-просвітницька форма, спрямована на самовдосконалення людини, збагачення новими
знаннями, розвиток естетичних уподобань. Це читання і збирання книг, обмін книгами,
вивчення мов, захоплення музикою, відвідування опер та вистав, влаштування домашніх
спектаклів. Поряд із цим мало місце і традиційне провадження вільного часу, таке як гра
в карти, полювання, родинні та дружні застілля, що в цілому характерне для всіх верств
тогочасного суспільства. The article analyzes Cossack officers’ leisure as a facet of quotidian life based on
memoirs of the 1st half of the 18th century, including diaries of Petro Apostol, Iakiv Markovych
and Mykhailo Khanenko. It focuses on cultural and educational practices intended to improve
oneself, acquire new knowledge and develop aesthetic taste. These practices include reading
and collecting books, book swaps, language learning, listening to music, watching opera and
plays, and organizing theatre productions at one’s estate. These practices coexisted with
traditional leisure activities typical for all strata of society at the time: card games, hunting,
familial and familiar feasts.