Конотаційна перспектива євангельського тексту в пасійних проповідях Антонія Радивиловського - Ісіченко, І. (Слово і Час, 2017)
Пасійні проповіді – прикметне поле гомілетичного пошуку Антонія Радивиловського. Їх рецептивну парадигму визначає мотто – біблійний вислів. Проповіді щедро насичені цитатами з Біблії, біблійними образами й алюзіями до Святого Письма. Завдяки цьому біблійний текст актуалізується у свідомості реципієнта як цілість. До цієї цілості дається профетичний ключ – таємниця Голгофи як відповідь Творця на фатальну провину праотців. Здійснюється експансія в дотичні до теми конотативні поля. Євангельський сюжет доповнюють сотеріологічні сенси. The passion sermons are a subject field of Antoniy Radyvylovskyi’s homiletical search. Mottos (biblical phrases) define their receptive paradigm. Citations from the Bible, biblical images and allusions to the Holy Scripture richly saturated the sermons. Due to this fact the Biblical text becomes actualized in the mind of the recipient as the whole. A prophetic key is attached to this whole: the mystery of Calvary as a Creator’s response to the fatal guilt of our forefathers. There is an expansion carried out in the connotative fields relevant to the topic. The Gospel story is complemented with soteriological senses. Пассионные проповеди – приметное поле гомилетичного поиска Антония Радивиловского. Их рецептивную парадигму определяет мотто – библейское высказывание. Проповеди щедро насыщены цитатами из Библии, библейскими образами и аллюзиями к Священному Писанию. Благодаря этому библейский текст актуализируется в сознании реципиента как целость. К этой целости дается профетический ключ: тайна Голгофы как ответ Творца на фатальную вину праотцов. Осуществляется экспансия в касающиеся темы коннотативные поля. Евангельский сюжет дополняют сотериологические смыслы.