Шевченкова ідея України і "Книги буття українського народу" М. Костомарова - Мовчанюк, В. (Слово і Час, 2017)
У статті розглянуто головний твір Кирило-Мефодіївського братства “Книги буття українського народу” - відображення української духовної ситуації середини 1840-х років, квінтесенція української думки, наснаженої візією національного відродження. “Книги буття” - програмний маніфест Кирило-Мефодіївського братства, написаний М. Костомаровим під кінець 1846 р. На його ідеології відбилися дискусії у вузькому колі братчиків (Гулак, Білозерський, Шевченко), їх листування (зокрема, листи Куліша до Костомарова), а найбільше-літературні твори Шевченка і Куліша. The paper focuses on “Books of Genesis of the Ukrainian People”, the main document of Cyril and Methodius Brotherhood. It reflects Ukrainian spiritual climate of the mid-1840s being a quintessence of the Ukrainian thought, inspired by the vision of the national revival. “Books of Genesis...” was written in 1846 by M. Kostomarov. Some private discussions (Hulak, Bilozerskyi, Shevchenko), letters (those by Kulish to Kostomarov in particular) and especially works by Shevchenko and Kulish affected the ideas of the manifesto. В статье рассматривается главное произведение Кирилло-Мефодиевского братства “Книги бытия украинского народа” - отражение украинской духовной ситуации середины 1840-х годов, квинтэссенция украинской мысли, воодушевленной визией национального возрождения. “Книги бытия" - программный манифест Кирилло-Мефодиевского братства, написанный Н. Костомаровым в конце 1946 г. На его идеологии отразились дискуссии в узком кругу братчиков (Гулак, Белозерский, Шевченко), их переписка, в частности письма Кулиша к Костомарову, а более всего - литературные произведения Шевченко и Кулиша.