Жанр щоденника у творчості П. Куліша і Т. Шевченка - Лебідь-Гребенюк, Є. (Слово і Час, 2017)
У статті досліджено жанрові особливості щоденників П. Куліша і Т. Шевченка. Осмислено погляди письменників на жінок, особисті стосунки, літературу, релігію тощо. Особлива увага звертається на травелог як наративну стратегію, одну з найпродуктивніших форм текстопородження й базу для формування різних жанрів літератури, зокрема й щоденника. Наголошується на важливості стратегії травелогу в текстах П. Куліша й Т. Шевченка. Також розглянуто дигресію як частковий відступ від головної теми літературного тексту. The paper considers specific genre features of P. Kulish’s and T. Shevchenko’s diaries. The views of the writers on women, personal relations, literature, religion have been interpreted. The special attention was paid to travelogue as one of the most productive narrative strategies and the basis for shaping literary genres, including diary. The author stresses the importance of travelogue strategies within the texts of P. Kulish and T. Shevchenko. The study also investigates a digression, as partial distraction from the main theme of the text. В статье исследуются жанровые особенности дневников П. Кулиша и Т. Шевченко. Осмысливаются взгляды писателей на женщин, личные отношения, литературу, религию и т. п. Особенное внимание обращается на травепог как нарративную стратегию, одну из наиболее производительных форм текстопорождения и базу для формирования разных жанров литературы, в частности и дневника. Подчеркивается важность использования стратегии травелога в текстах П. Кулиша и Т. Шевченко. Также рассматривается дигрессия как частичное отступление от главной темы литературного текста.