Пристрасть і мудрість Зузанни Ґінчанки - Поліщук, Я. (Слово і Час, 2017)
Предметом аналізу є оригінальна літературна постать Зузанни Ґінчанки (1917-1944) - польської поетеси єврейського походження, що стала жертвою Голокосту. Легенда Ґінчанки концентрує увагу на її трагічній долі та ранній загибелі у 27 років. Проте й поезія цієї авторки заслуговує на увагу. У польській літературі останнім часом її високо оцінюють. В Україні 3. Ґінчанка досі лишається невідомою, хоча саме з Україною найтісніше пов'язана її біографія. Дослідник відкриває цю постать сучасному українському читачеві. The paper highlights the figure of Zuzanna Ginczanka (1917-1944). She was a Polish poet of Jewish descent who fell victim to the Holocaust. Ginczanka’s legend focuses on her tragic fate and early death at the age of 27. But poetry of this authoress also has its value. Recently her poems have become highly estimated in Poland. Unfortunately in Ukraine Zuzanna Ginczanka is still unknown, though her biography is closely connected to the country. The author of the paper tries to reveal this figure to the contemporary Ukrainian reader. Предметом анализа является оригинальная литературная фигура Зузанны Гинчанки (1917-1944) - польской поэтессы еврейского происхождения, ставшей жертвой Холокоста. Легенда 3. Гинчанки концентрирует внимание на ее трагической судьбе и ранней гибели (в 27 лет). Однако и поэзия этого автора заслуживает внимания. В польской литературе в последнее время ее высоко ценят. Но в Украине 3. Гинчанка остается неизвестной, хотя именно с Украиной самым тесным образом связана ее биография. Автор открывает эту творческую личность для современного украинского читателя.