"Баба" на Січі: шлюб та безшлюбність запорожців у фольклорі Степової України - Іваннікова, Л. (Слово і Час, 2017)
Авторка спростовує сучасний міф про безшлюбний спосіб життя запорожців. Спираючись на історичні та фольклорні джерела, розкриває тему взаємин запорожців із жінками, зокрема зосереджує увагу на поширених у Південній Україні легендах, піснях, анекдотах, здійснює їх текстологічний аналіз, з'ясовує джерела окремих фольклорних сюжетів і мотивів. The author of the paper refutes the modern myth about Zaporozhyan Cossacks’ singlehood. Based on historical and folk records, she covers the topic of relationship between Zaporozhyan Cossacks and women, in particular focusing on legends, songs and anecdotes widespread in South Ukraine. The paper provides textual analysis of such records and clarifies sources of certain folklore plots and motifs. Автор статьи опровергает современный миф о безбрачной жизни запорожцев. Опираясь на исторические и фольклорные источники, раскрывает тему взаимоотношений запорожцев с женщинами, в частности сосредотачивает внимание на наиболее распространенных в Южной Украине легендах, песнях, анекдотах, осуществляет их текстологический анализ, определяет источники отдельных фольклорных сюжетов и мотивов.