Особливості утворення шаруватих скандатів(SrO)(LaScO3)n із систем сумісноосаджених гідроксиоксалатів та закристалізованих нітратів - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Краєвська, Я.А.; Чумак, В.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Визначено послідовності фазових перетворень при синтезі шаруватих скандатів (SrO)(LaScO3)n із систем сумісноосаджених гідроксиоксалатів і закристалізованих нітратів. Показано, що формування кристалічної структури сполук типу (SrO)(LaScO3)n відбувається лише за багатостадійним механізмом, який включає стадії утворення, розкладу та твердофазної взаємодії проміжних кристалічних продуктів. Установлены последовательности фазовых превращений при синтезе слоистых скандатов (SrO)(LaScO3)n из систем совместноосажденных гидроксооксалатов и закристаллизованных нитратов. Показано, что формирование кристаллической структуры соединений типа (SrO)(LaScO3)n происходит лишь по многостадийному механизму, включающему стадии образования, разложения и твердофазного взаимодействия промежуточных кристаллических продуктов. The sequences of phase transformations at synthesis of layered scandates (SrO)(LaScO3)n from the systems of co-precipitated hydroxy-oxalates and crystallized nitrates has been determined. It is shown, that formation of the crystalline structure of compounds of (SrO)(LaScO3)n type occurs only according to a multi-stage mechanism, which includes stages of formation, decomposition and solid-phase interaction of intermediate crystalline product.