Challenges and Progress in improving Safety and Managing Radioactive Wastes at Chornobyl NPP and in the Chornobyl Exclusion Zone - Molitor, N.; Drace, Z.; Bugai, D.; Sizov, A.; Haneke, K.; Thierfeldt, S.; Nitzsche, O.; Shapiro, Y. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2017)
The commissioning of the New Safe Confinement at the Chornobyl Nuclear Plant Unit 4 site will mark the achievement of one important milestone within the process “conversion of the Chornobyl Unit 4 into safe ecologic conditions”. New radioactive waste management facilities have been developed at Chornobyl Nuclear Plant and at Vektor Complex to ensure the safe management of radioactive wastes in the Chornobyl Exclusion Zone. The continued investigations and safety assessments of different legacy waste sites which were created as part of the accident response measures confirm the efficiency of the measures of the past are and consolidate the basis for the strategy for the safe management of legacy wastes. All these together demonstrates that the national and international efforts vested to manage the consequences of the Chornobyl accident have achieved substantial and visible progress in safety and long term safety will be achieved by their consistent continuation. Уведення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента на майданчику № 4 ЧАЕС ознаменує досягнення однієї важливої віхи у процесі перетворення чорнобильського енергоблока № 4 на екологічну безпечну систему. Нові об'єкти з поводження з радіоактивними відходами були розроблені на ЧАЕС і в комплексі "Вектор" для забезпечення безпечного поводження з радіоактивними відходами в чорнобильській зоні відчуження. Тривалі дослідження та оцінки безпеки різних майданчиків відходів, що були створені в рамках робіт із мінімізації наслідків катастрофи, підтверджують ефективність заходів, проведених у минулому та формують основу стратегії безпечного поводження з відходами, що залишились у спадщину. Усе це разом показує, що національні та міжнародні зусилля, спрямовані на контроль впливу наслідків Чорнобильської аварії, досягли суттєвого й помітного прогресу в галузі безпеки, і довгострокова безпека буде досягнута завдяки їхньому послідовному продовженню. Введение в эксплуатацию нового безопасного конфайнмента на площадке № 4 ЧАЭС ознаменует достижение важной вехи в процессе преобразования чернобыльского энергоблока № 4 в экологически безопасную систему. Новые объекты по обращению с радиоактивными отходами были построены на ЧАЭС и в комплексе "Вектор" для обеспечения безопасного обращения с радиоактивными отходами в чернобыльской зоне отчуждения. Длительные исследования и оценки безопасности различных наследственных площадок отходов, которые были созданы в рамках мероприятий по реагированию на катастрофу, подтверждают эффективность мер прошлого и закрепляют основу стратегии безопасного обращения с наследственными отходами. Все это вместе показывает, что национальные и международные усилия, направленные на контроль над воздействиями последствий Чернобыльской аварии, достигли существенного и заметного прогресса в области безопасности, и долгосрочная безопасность будет достигнута благодаря их последовательному продлению.