Експериментальна оцінка виготовлення твердого біопалива з композитів на основі рослинних відходів - Клименко, В.В.; Кравченко, В.І.; Личук, М.В.; Солдатенко, В.П. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Проведено аналіз пресового обладнання, що використовується для виготовлення твердого біопалива з рослинних відходів. Показано доцільність використання штемпельних пресів з вертикальним пуансоном. Виконано експериментальну оцінку виготовлення твердого біопалива з композитів на основі рослинних відходів на пресовому обладнанн і з вертикальним пуансоном. Встановлено, що з композиту солома + ПЕТ (поліетилентерефталат) при тиску 298 МПа утворюються пелети задовільної якості та з максимальною щільністю 0,82 г/см³ при вмісті ПЕТ 10 %, яка зменшується до 0,72 г/см³ при вмісті ПЕТ 30 %; з композиту рослинні відходи + буре вугілля утворюються пелети задовільної якості, щільність яких при підвищенні вмісту бурого вугілля від 5 до 50 % збільшуються від 0,95 до 1,09 г/см³. Отримані результати можуть бути корисними при розробці енергоефективної технології виготовлення на пресовому обладнанні якісного біопалива з композитів на основі рослинних відходів. Проведен анализ прессового оборудования, которое используется для изготовления твердого биотоплива из растительных отходов. Показана целесообразность использования штемпельных прессов с вертикальным пуансоном. Выполнена экспериментальная оценка изготовления твердого биотоплива из композитов на основе растительных отходов на прессовом оборудовании с вертикальным пуансоном. Установлено, что из композита солома + ПЭТ (полиэтилентерефталат) при давлении 298 МПа образуются пелеты удовлетворительного качества и с максимальной плотностью 0,82 г/см³ при содержании ПЭТ 10 %, которая уменьшается до 0,72 г/см³ при содержании ПЭТ 30 %; из композита растительные отходы + бурый уголь образуются пелеты удовлетворительного качества, плотность которых при повышении содержания бурого угля от 5 до 50 % увеличивается от 0,95 до 1,09 г/см³. Полученные результаты могут быть полезными при разработке энергоэффективной технологии изготовления на прессовом оборудовании качественного биотоплива из композитов на основе растительных отходов. An analysis of pressequipment used for the manufacture of solid biofuels from plant waste and shows the feasibility of using stamppresses vertical punch. The experimental evaluation of solid biofuel manufacturing of composites based on recycling the press with vertical punch. Found that a composite with the composition «straw + ÐET (Polyethylene Terephthalate)» at a pressure of 298 MPa pellets produced satisfactory quality and maximum density of 0,82 g/cm³ at PET content 10 %, which rensity is deduced to 0,72 g/cm³ in pellets containing PET 30 %; «vegetable waste + brown coal» composite pellets produced in satisfactory quality, where density increase from 0,95 g/cm³ to 1,09 g/cm³ (with increasing content of brown coal from 5 % to 50 %). The results may be useful in development of energy efficient manufacturing technology of biofuel composites at pressequipment, based on recycling.