Исследование технологии получения углеродных нанотрубок в газовых смесях, содержащих монооксид углерода - Святенко, А.М.; Котов, В.Г.; Ховавко, А.И.; Бондаренко, Б.И.; Филоненко, Д.С.; Небесный, А.А.; Вишневский, А.А. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Рассмотрены новые подходы, позволяющие беспрерывно получать углеродные нанотрубки (УНТ). В качестве базовой технологии использовали процесс при умеренных температурах (в диапазоне кинетико-термодинамического максимума протекания реакции Белла-Будуара) с применением в роли реакционного газа продуктов воздушной конверсии природного газа со строго контролируемыми водородными, углеродными и кислородными потенциалами. Исследована возможность получения УНТ из генераторного газа. Наибольший выход конечного продукта был достигнут на железорудном концентрате Ингулецкого ГОКа (г. Кривой Рог), который использовали в качестве катализатора образования УНТ. Розгянуто нові підходи, які дають можливість безперервно одержувати ВНТ. Як базову технологію використовували процес при помірних температурах (у діапазоні кінетико-термодинамічного максимуму протікання реакції Белла-Будуара) із застосуванням у ролі реакційного газу продуктів повітряної конверсії природного газу зі строго контрольованими водневими, вуглецевими та кисневими потенціалами. Досліджено можливість одержання ВНТ з генераторного газу. Найбільший вихід кінцевого продукту було досягнуто на залізорудному концентраті Інгулецького ГЗК (м. Кривий Ріг), який використовували як каталізатор утворення ВНТ. As the basic technology it was used process at moderate temperatures (in the range of a thnetic-thermodynamic maximum of passing of Bell-Boudoir reaction). Products of air conversion of natural gas with strictly controllable hydrogen, carbon and oxygen potentials were used in a role of reactionary gas. Also, a possibility of CNTs manufacturing from a producer gas was explored. Maximum output of a final product has been achieved on an iron-ore concentrate of the Inguletsky ore mining and processing enterprise (Krivoi Rog) which used among many in the capacity of the catalyst of CNTs formation.