Гетерогенные ионообменные целлюлозные мембраны для электродиализа - Мовчанюк, О.М.; Гомеля, Н.Д. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2016)
Разработан новый способ получения целлюлозных гетерогенных ионообменных мембран для электродиализа с целью обессоливания морских и солоноватых вод, а также для безреагентной переработки техногенных отходов в виде слабых растворов солей с одновременной регенерацией кислот и щелочей и c возвращением их в технологический процесс. Исследовано влияние композиции полученных мембран на их электротранспортные характеристики. Произведен сравнительный анализ электропроводности и селективности мембран с серийными ионообменными мембранами МК-40 и МА-41. Показано, что изготовленные образцы мембран имеют достаточно высокую электропроводность, которая в некоторых случаях выше, чем у серийных мембран МК-40 и МА-41. Установлено, что селективность новых мембран не ниже, чем у серийных ионообменных мембран. Полученные мембраны близки по эффективности к серийным при опреснении раствора сульфата натрия. Розроблено новий спосіб отримання целюлозних гетерогенних іонообмінних мембран для електродіалізу з метою знесолення морських та солонуватих вод, а також для безреагентного перероблення техногенних відходів у вигляді слабких розчинів солей з одночасною регенерацією кислот та лугів та з поверненням їх у технологічний процес. Досліджено вплив композиції отриманих мембран на їх електротранспортні характеристики. Зроблено порівняльний аналіз електропровідності та селективності мембран з серійними іонообмінними мембранами МК-40 та МА-41. Показано, що виготовлені зразки мембран мають досить високу електропровідність, яка в деяких випадках вище, ніж у серійних мембран МК-40 та МА-41. Встановлено, що селективність нових мембран не нижче, ніж у серійних іонообмінних мембран. Отримані мембрани близькі за ефективністю до серійних під час опріснення розчину сульфату натрію. A new method of obtaining cellulose heterogeneous ion exchange membranes was designed for an electrodialysis with the purpose of desalting of salt and brackish waters, and also for the reagentless processing of technogenic waste as weak solutions of salts with the simultaneous regeneration of acids and lyes and returning them into technological process. Influence of composition of the obtained membranes on their electrotransport characteristics was investigated. A comparative analysis of the electrical conductivity and selectivity of membranes with serial ion exchange membranes MK-40 and MA-41 was produced. It was shown that membranes samples have sufficiently high conductivity, which in some cases is higher than at the serial membranes MK-40 and MA-41 It was found that the selectivity of the new membranes is not lower than at serial ion exchange membranes. Efficiency of obtained membranes is near to serial at desalination of solution of natrium sulfate.