Дублінське повстання 1916 року: екзистенційні шляхи героїв роману Айріс Мердок "Червоне і зелене" - Токмань, Г. (Слово і Час, 2017)
Стаття ґрунтується на матеріалі роману Айріс Мердок “Червоне і зелене”, який містить художнє зображення Дублінського повстання 1916 р. Увагу зосереджено на існуванні літературних персонажів. Дослідник проводить діалог між художнім текстом і працями філософів- екзистенціалістів М. Бердяєва, М. Гайдеґґера, Ж.-П.Сартра, К. Ясперса. Визначено особливості художнього часу і стилю. The article is based on the material of Iris Murdoch's novel “Red and Green” which depicts the Dublin uprising of 1916. Focusing on the existence of literary characters the researcher provides a dialogue between the novel's text and the works by existential philosophers M. Berdiayev, M. Heidegger, J.-P. Sartre, K. Jaspers. The article also defies the features of artistic time and style. В основе статьи - материал романа Айрис Мердок “Алое и зеленое”, который содержит художественное изображение Дублинского восстания 1916 года. Внимание сфокусировано на существовании литературных персонажей. Исследователь проводит диалог между художественным текстом и работами экзистенциальных философов Н. Бердяева, М. Гайдеггера, Ж- П. Сартра, К. Ясперса. Определены особенности художественного времени и стиля.