Митрополит Михайло Левицький і літературне життя Галичини періоду "Весни народів" - Шалата, М. (Слово і Час, 2017)
Відомо: усяке суспільно-політичне потрясіння викликає активізацію життя духовного. У цьому зв'язку цікаво й історично повчально простежити, як позначилася на українському літературному процесі в Галичині європейська революція 1848-1849 рр., і який вплив на цей процес мав тодішній духовно-релігійний лідер краю - митрополит М. Левицький. Цьому питанню й присвячена пропонована стаття. It is known that any social and political shock may activate spiritual life. In this regard it is interesting and historically instructive to trace how the European revolution of 1848-1849 impacted literature in Ukrainian Galicia and what influence on that process had the spiritual and religious leader of the land, metropolitan M. Levytskyi. Известно: всякое общественно-политическое потрясение вызывает активизацию духовной жизни. В связи с тем интересно и исторически поучительно проследить, как отразилась на украинском литературном процессе в Галиции европейская революция 1848-1849 гг. и какое влияние на этот процесс имел тогдашний духовно-религиозный лидер края - митрополит М. Левицкий. Этому вопросу и посвящена предлагаемая статья.