Портрет Івана Франка пензля Івана Труша початку ХХ століття - Карпінчук, Г. (Слово і Час, 2017)
У статті розкрито історію побутування портрета І. Франка пензля І. Труша початку XX ст., який було атрибутовано й відреставровано Національним науково-дослідним реставраційним центром України влітку 2016 р. Зокрема, з'ясовано внесок І. Труша у створення портретних зображень І. Франка; проаналізовано композицію найпопулярнішого олійного зображення письменника; висвітлено шлях та особливості атрибуції цього портрета, що належить колекції відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. This article reveals the history of I. Franko's portrait examined and restored in the summer 2016. It also tells about Ivan Trush's contribution to creating the writer's portraits and analyzes the most popular one. The peculiarities of dating Ivan Franko's portrait from T. Shevchenko Institute of Literature collection have been clarified. В статье исследуется история бытования портрета И. Франко кисти И. Труша начала XX века, который был атрибутирован и отреставрирован Национальным научно-исследовательским реставрационным центром Украины летом 2016 г. Отмечено вклад И. Труша в создание портретных изображений писателя, проанализировано композицию и рассмотрено особенности атрибуции самого известного масляного портрета И. Франко, что принадлежит коллекции Института литературы им. Т. Г. Шевченко НАН Украины.