Рекрутчина та еміграція в кримськотатарському фольклорному епосі - Гуменюк, О. (Слово і Час, 2017)
У статті йдеться про малодосліджений пласт кримськотатарської поетичної та музичної народної творчості - емігрантську пісню, детально проаналізовано показовий зразок фольклорного епосу - “Кримський дестан”. У поліфонічній тематичній структурі твору простежено два провідні мотиви. Це мотив рекрутчини, набору кримських юнаків до осоружного війська, а також мотив еміграції. Обидва вони пов'язані з гірким відчуттям і переживанням розлуки із близькими людьми, з рідною землею. The paper deals with such branch of literary and musical folklore of Crimean Tatars as emigrant song, which is not still explored sufficiently by folklorists. The critic investigates in details the epic narration “Crimean Destan”. There are two motifs prevailing in the polyphonic structure of this work - recruitment and emigration. Both of them are related to distressful experience of separation from native people and native land. В статье идет речь о малоисследованном пласте крымскотатарского поэтического и музыкального народного творчества - эмигрантской песне, детально проанализировано характерный образец фольклорного эпоса - “Крымский дестан”. В полифонической тематической структуре произведения рассмотрено ведущие два мотива. Это мотив рекрутчины и мотив эмиграции, которые связаны с горестным ощущением и переживанием разлуки с близкими людьми, с родной землей.