Анализ процесса конденсации водяного пара газовых атмосфер и продуктов сгорания - Сорока, Б.С.; Горупа, В.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2017)
Водяной пар — важнейшее рабочее тело в процессах генерирования и преобразования энергии. Содержание Н₂О в газах и газовых смесях служит мерой их осушки в технологических процессах. Наличие пара в воздухе-окислителе обеспечивает снижение образования вредных веществ при горении. Для оценки приближения влажной газовой системы (воздуха, газовых смесей или продуктов сгорания) к состоянию конденсации используются температуры, характеризующие состояние насыщения: точка росы tdew и температура мокрого термометра twb. Установлены значения этих параметров для влажного воздуха в зависимости от базовой температуры и относительной влажности воздуха. Водяна пара — найважливіше робоче тіло у процесах генерування та перетворення енергії. Вміст Н₂О в газах та газових сумішах є мірою їх осушення в технологічних процесах. Наявність пари в повітрі-окислювачі забезпечує зменшення утворення шкідливих речовин при горінні. Для оцінки наближення вологої газової системи (повітря, газових сумішей або продуктів згоряння) до стану конденсації використовуються температури, що характеризують стан насичення: точка роси tdew та температура мокрого термометра twb. Встановлено значення цих параметрів для вологого повітря в залежності від базової температури та відносної вологості повітря. Water vapor is the most important working medium by the processes of energy generation and conversion. The H₂O content in gases and gas mixtures serves as a standard of their desiccation by technological processes. The presence of vapor in the air-oxidizer provides a reduction of harmful substances formation by combustion. The values characterizing the saturation state: the dew point tdew and the wet bulb thermometer twb temperature are used to evaluate an approximation degree of the wet gas system (any air, gas mixtures or combustion products) to the condensation state. The values of these parameters have been determined for moist air in dependence on the basic temperature and the relative humidity of an air.