Фитомикробентос солоноватоводных заливов Килийской дельты Дуная - Козийчук, Э.Ш.; Щербак, В.И. (Гидробиологический журнал, 2017)
Представлены результаты натурных исследований фитомикробентоса в водах с различной соленостью—от 2,00 до 12,00‰. В солоноватоводных заливах Килийской дельты Дуная установлена зависимость интенсивности развития донных микроводорослей от солености воды: 2,00—5,00, 6,00—8,00 и 9,00—12,00‰. В зоне диапазона солености 2,00—5,00‰ увеличивались показатели видового богатства, численности и биомассы фитомикробентоса за счет развития пресноводных видов-олигогалобов разных отделов, при этом доля солоноватоводных видов-мезогалобов уменьшалась. В зоне выхода в море, при повышении солености до 9,00—12,00‰, наблюдалось интенсивное развитие солоноватоводных и морских форм фитомикробентоса, с малой долей пресноводно-олигогалобных, что повлекло за собой увеличение показателей видового богатства, численности и биомассы донных микроводорослей. В градиенте значений от 6,00 до 8,00‰ качественные и количественные показатели развития фитомикробентоса были минимальными, вероятно вследствие действия зоны «критической солености» для донных микроводорослей. Встречались в малом количестве как пресноводные, так и солоноватоводные формы фитомикробентоса. Представлено результати натурних досліджень фітомікробентосу у водах з різною солоністю — від 2,00 до 12,00‰. У солоноватоводних затоках Кілійської дельти Дунаю встановлено залежність інтенсивності розвитку донних мікроводоростей від солоності води: 2,00—5,00; 6,00—8,00 та 9,00—12,00‰. Так, в зоні діапазону солоності 2,00—5,00‰ показники видового багатства, чисельність і біомаса фітомікробентосу збільшувались за рахунок розвитку прісноводних видів-олігогалобів різних відділів, при цьому частка солоноватоводних видів-мезогалобів зменшувалась. У зоні виходу в море, при зростанні та встановленні стабільної солоності від 9,00 до 12,00‰, відзначено інтенсивний розвиток солоноватоводних і морських форм фітомікробентосу, з малою часткою прісноводно-олігогалобних, що викликало збільшення показників видового багатства, чисельності та біомаси донних мікроводоростей. У градієнті значень від 6,00 до 8,00‰, де зустрічалися в малій кількості як прісноводні, так і солоноватоводні форми фітомікробентосу, показники розвитку фітомікробентосу були мінімальними, вірогідно внаслідок дії зони «критичної солоності» для донних мікроводоростей. The results of phytoplankton research of the Khmelnitsky NPP cooling pond were presented. Certain heterogeneity of composition and abundance, in particular along the circulating current of water, created by technogenic circulation and wind exposure, was presented. The characteristic of the environmental status of cooling pond based on the indicators of bioindicative of plankton algae in particular: with regard to their type of habitat, thermal and hydrodynamic regime, oxygen content, ðÍ, organic pollution, saprobity, trophic status, type of nutrition was given. It was shown that the ecological status of water body can be characterized as satisfactory. Comparison it was conducted the results of ecological status determination based on the bioindication by phytoplankton and according to the procedure of environmental assessment of surface water quality showed convergence of results.