Новые технологические решения по оставлению породы в шахтах - Питаленко, Е.И.; Васютина, В.В.; Пакин, Ю.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
У представленому матеріалі дано нове рішення по використовуванню гірської породи безпосередньо в самій шахті. Пропонуються нові охоронні елементи конструкцій на основі тумб БЖБТ і породних прошарків податливих властивостей. Дано аналітичний розрахунок несучої здатності охоронної конструкції. The paper describes a new solution for employing rock right in the mine. New protective structural elements based on BGBT pillars and pliable rock seams are proposed. Analytical estimation of protective structure bearing capacity is given.