Вміст фракцій фосфоліпідів у органах і тканинах коропа за штучного вуглекислотного гіпобіозу - Сисолятін, С.В.; Хижняк, С.В. (Гидробиологический журнал, 2017)
Досліджено вміст і фракційний склад фосфоліпідів у печінці, білих м'язах, зябрах і головному мозку коропа у стані активної життєдіяльності та за штучного вуглекислотного гіпобіозу. Показано зростання вмісту загальних фосфоліпідів і виявлено особливості перерозподілу їх індивідуальних фракцій, що вказують на їх залучення у процес адаптації до штучного вуглекислотного гіпобіозу. Исследован состав и содержание фракций фосфолипидов в печени, мышцах, жабрах и головном мозге карпа в состоянии активной жизнедеятельности и при искусственном углекислотном гипобиозе. Установлено увеличение содержания общих фосфолипидов преимущественно в печени и мышцах. Особенности перераспределения содержании отдельных фракций указывают на их возможное участие в адаптации к искусственному углекислотному гипобиозу. The composition and content of phospholipids fractions in liver, muscle, gills and brain of carp in the state of active vital activity and under artificial carbon hibernation were studied. The results obtained showed increase of total phospholipid content and redistribution of individual fractions, which indicate their possible participation in adaptation to artificial carbon hypobiosis.