Видовий склад та екологічна характеристика іхтіофауни малих річок урбанізованих територій - Романенко, В.Д.; Медовник, Д.В. (Гидробиологический журнал, 2017)
Досліджено якісний та кількісний склад іхтіофауни малих річок Либідь, Сирець і Нивка (м. Київ) з різним ступенем антропогенного порушення. Встановлено, що одним із провідних чинників, який визначає зазначені характеристики іхтіофауни і представленість у ній екологічних груп, є зміна гідрологічного режиму на ділянках річок внаслідок антропогенної трансформації русла. Показано, що за порушення гідрологічного режиму зміни іхтіофауни малих річок урбанізованих територій виражаються у зменшенні видового різноманіття і заміщенні літо-реофільного комплексу риб фіто-лімнофільним. Исследованы качественный и количественный состав ихтиофауны малых рек Лыбедь, Сырец и Нивка (г. Киев) с разной степенью антропогенного нарушения. Установлено, что одним из ведущих факторов, определяющих характеристики ихтиофауны и представленность в ней экологических групп, является изменение гидрологического режима на участках реки в результате антропогенной трансформации русла. Показано, что при нарушении гидрологического режима изменение ихтиофауны малых рек урбанизированных территорий выражается в уменьшении видового разнообразия и замещении лито-реофильного комплекса рыб фито-лимнофильным. The qualitative and quantitative composition of fish fauna in the small rivers Lybid’, Syrets and Nyvka (Kyiv city) with different degree of anthropogenic disturbance was studied. The changes of the hydrological regime caused by anthropogenic transformation has been identified as one of the main factors to form qualitative and quantitative composition of fish fauna and representation of its environmental groups. It was shown that in the case of disturbance of the hydrological regime the formation of fish fauna of small rivers is expressed in reducing of species number and replacing of the litho-rheophilic complex of species by the phyto-limnophilic one.